Відвідування Історичного музею

Дата публікації допису: 29 груд. 2018 5:11:33

Дніпропетровський національний історичний музей імені Д.І. Яворницького входить в п'ятірку найкращих та найстаріших музеїв України. Музей засновано 1849 року громадськістю міста з ініціативи та за безпосередньої участі Катеринославського губернатора А. Я. Фабра та директора училищ губернії Я. Д. Грахова. З 1902 по 1933 роки музей очолював видатний український історик, академік Д. І. Яворницький (1855–1940), ім'я якого було присвоєно музею 1940 року. Експонати музею розказують про історію та культуру України та інших країн – Єгипту та Греції, Японії, Індії та Китаю. Особливу увагу поціновувачів давніх артефактів пригортають предмети побуту, прикраси, посуд, що показують різноманітні сторони життя скіфів та сарматів. Унікальними експонатами музею є половецькі кам'яні «баби», монументальні кам'яні скульптури, які з'явилися на території сучасної України більше 6 тисяч років тому, Керносівський ідол, кам'яна статуя епохи мідної доби, та колекція козацьких старожитностей.

5 грудня 2018 року лікарі-інтерни зі спеціальності "акушерство і гінекологія" 1 року навчання: Варивода Єлизавета, Єчин Станіслав, Лубенська Аліна, Сікора Анна, Колеснікова Марина, Меркушева Анна, Сучкова Ольга, Сергієнко Антон, Войтенко Дмитро та Горлова Юлія відвідали історичний музей ім. Дмитра Яворницького і поділилися своїми враженнями, оскільки історичний музей – це те саме місце, де минуле стає близьким та реальним.

Юлія Горлова: «Екскурсовод розповів нам багато цікавого про історію рідного краю, видатних політичних діячів та людей мистецтва, що жили та творили на Дніпропетровщині. Ми бачили багато різних речей, якими користувалися давні племена, що мешкали на території нашої країни: монети, жіночі прикраси, посуд та зброю. Було цікаво уявляти повсякдення давніх племен. Ми з захопленням роздивлялися українські вишиванки, вирізні скрині для прикрас та музичні інструменти. Козацькі шаблі, люльки, пістолети – все це хотілося потримати в руках. В музеї багато книг, які розповідають про історію України, але ще відвертіше про неї говорять матеріальні докази минулого. Наприклад, свідоцтва про одруження, одяг, меблі та інші предмети домашнього декору. Все це дозволяє нам відчути зв'язок з усіма поколіннями людей, що жили на території нашої рідної землі та створювали її історію та красу».