Екскурсії лікарів-інтернів до Діорами та Музею АТО 2019

Дата публікації допису: 7 груд. 2019 16:29:57

23 жовтня 2019 року напередодні 76-ї річниці визволення міста від фашистських загарбників лікарям-інтернам 1 року навчання зі спеціальності "акушерство і гінекологія" Булак Дарині, Гуренко Юлії, Лобунько Катерині, Сокол Юлії, Сухоцькій Анастасії, Чесняк Ганні, Шевченко Юлії і Ярошенко Владиславу випала нагода відвідати одну з пам'яток нашого міста – Діораму «Битва за Дніпро».

Внаслідок Битви за Дніпро радянські сили відвоювали значну частину України у німців, ліквідували оборону ворога на великій ділянці вздовж Дніпра, форсували його і захопили стратегічні плацдарми на правому березі. За приблизними підрахунками, загальні втрати обох сторін у битві за Дніпро сягали двох мільйонів чоловік (від 1,200,000 до 1,500,000 загиблих, поранених і полонених з радянського боку; від 400,000 до 600,000 — з боку противника). Для відтворення загальної картини і окремих епізодів героїчного бою були вивчені документи учасників форсування Дніпра, їхні спогади, листи, накази і зведення часів Другої світової війни. Головною прикрасою діорами є величезне, суцільне полотно площею 840 м2. Кожна людина, кожна сцена, які зображені на тому полотні, мають свою історію, яку неможливо забути. Там зображений і чоловік із двома гранатами в руках, який ціною свого життя намагався врятувати своїх товаришів і забрати на той світ якомога більше ворогів, і жінка-снайпер Зоя, яка своєю влучністю і мужністю нічим не відставала від інших солдат-чоловіків, а також медична-сестра Неля, котра винесла з поля бою більш ніж 80 поранених солдатів. Насамперед вражає сама атмосфера відважності і нескореності людей, яка переплелась з усією трагічністю і жахливістю тієї події. Звукове оформлення залу, короткі відео, які транслюються - все це надихає на глибоке осмислення військового часу. Ця трагічна подія в історії України навічно залишиться в пам'яті. Ми завжди вдячні воїнам-визволителям, що віддали життя заради свободи.

Лікарі-інтерни 1 року навчання зі спеціальності "акушерство і гінекологія" Сущенко Аліна, Шевченко Анастасія, Головянко Тіна, Спивак Олена, Биваліна Олена, Сидоренко Аліна відвідали Музей АТО - «Шляхами Донбасу», який відкрито у Дніпрі 25 травня 2016 року. Його створення - це спільна праця ветеранів АТО, волонтерів, науковців, художників і працівників Дніпропетровської облдержадміністрації.

Завдяки художньому концепту Віктора Гуйкало, експозиція унікальна і зовсім не схожа на те, що ми звикли бачити у більшості музеїв України. Відвідувач потрапляє у музей через блокпост, далі прямує дорогою через місця, де були найзапекліші бої. Праворуч від дороги - мирний Дніпро, що тримає оборону та допомагає фронту, ліворуч - зона зіткнення та війни. Між блокпостом на початку дороги та розбитою зупинкою «Піски» – хронологія подій на Сході. Деякі знаки привезли з зони АТО, більшість техніки теж з передової. На вуличній експозиції «Шляхами Донбасу» представлені бойова машина, башта танка, полковий міномет, інші зразки озброєння, а також карета швидкої допомоги та макет блокпосту з бетонних блоків. Центр вуличної експозиції - скульптурна композиція «Солдат і дівчинка», а також дорога, навколо якої встановлені вказівні знаки з назвами міст Донецької та Луганської областей. За броньованою машиною піхоти встановлено велику металеву конструкцію, що зображує понівечені залишки Донецького аеропорту і є своєрідним монументом «кіборгам», які обороняли аеропорт протягом 242 днів.

Таким чином, історичне минуле і сьогодення переплелися героїчними подіями.