Проєкт ВООЗ із впровадження методології розробки клінічних настанов в Україні

Дата публікації допису: 12 лют. 2021 5:25:27

10 лютого 2021 року завідувачка кафедри акушерства, гінекології та перинатології ФПО Юліанна Дубоссарська в якості члена мультидисциплінарної робочої групи з розробки галузевих стандартів медичної допомоги за напрямом "Акушерство та гінекологія" прийняла участь у вебінарі "Огляд сучасних методик розробки клінічних настанов, рекомендованих ВООЗ", який проводився в рамках Проєкту ВООЗ із впровадження методології розробки клінічних настанов в Україні.

У 2020 році ВООЗ за підтримки міжнародних експертів розпочало цей проєкт щодо механізму розробки клінічних настанов в Україні. Метою проєкту є удосконалення чинної методології розробки клінічних настанов в Україні шляхом імплементації найкращих світових практик та урахування національного досвіду та контексту.

На вебінарі виступили чотири міжнародні експерти ВООЗ:

• Доктор Натан Форд, штаб-квартира ВООЗ, науковець, керівник Комітету з розгляду керівних принципів ВООЗ, Женева, Швейцарія;

• Доктор Марге Рейнап, технічний фахівець з питань доказів для розробки політик в Європейському регіональному бюро ВООЗ, Копенгаген, Данія;

• Доктор Хольгер Шунеманн, професор клінічної епідеміології та медицини, Співдиректор Співпрацюючого центру ВООЗ з інфекційних хвороб, Директор з методів дослідження та рекомендацій, Директор організації "Кокран Канада" та центру GRADE в Університеті імені Макмастера, Гамільтон, Канада;

• Доктор Сюзан Хілл, консультант ВООЗ, клінічний фармаколог та лікар державної системи охорони здоров’я, Квінсленд, Австралія.

Саме Доктор Сюзан Хілл, керує діяльністю з оцінки ситуації та подальшої роботи зі стандартизації процесу розробки клінічних настанов в Україні.

Доповіді були присвячені огляду сучасних методик розробки клінічних настанов, рекомендованих ВООЗ; досвіду Естонії та Ініціативи Європейської Комісії з питань раку молочної залози у розробці настанов. Крім того обговорювалися пропозиції для Української системи стандартизації медичної допомоги.

Вебінар був дуже насиченим та показав, що методики з розробки клінічних настанов, медичних стандартів, уніфікованих клінічних протоколів медичної допомоги на засадах доказової медицини в Україні відповідають найкращим світовим практикам.