Міжнародна кампанія "16 днів проти насильства"

Дата публікації допису: 28 лист. 2019 17:11:30

Міжнародна кампанія "16 днів проти насильства" стартувала 25 листопада 2019 року, в Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок.

Цьогоріч девіз кампанії "Розфарбуємо світ в помаранчевий колір: Покоління рівності виступає проти зґвалтувань”. Головна мета кампанії - привернути увагу до чутливої теми гендерного насильства, а також об’єднати суспільство у боротьбі з ним.

В Європі близько 25% жінок страждають від фізичного або сексуального насилля https://bit.ly/2OgZ7mY. Особи, які зазнали насильства, частіше мають порушення психічного здоров’я (депресивні стани, схильність до суїциду), проблеми пов’язані з сексуальним та репродуктивним здоров’ям, схильність до алкоголізму.

11 січня 2019 набули чинності зміни до законодавства щодо домашнього та сексуального насильства. Новий закон передбачає притягнення до кримінальної відповідальності особи, яка вчиняє домашнє насильство. Нещодавно у Києві було винесено перший вирок за цей злочин.

Влітку цього року МОЗ України запровадило системний підхід до виявлення домашнього насильства та надання медичної допомоги, який регламентує права постраждалого пацієнта та дії лікарів.

Дії людини, яка постраждала від насилля:

  • Зверніться за медичною допомогою. Можна звернутися у будь-який заклад охорони здоров’я або записатися на прийом до свого сімейного лікаря, терапевта чи педіатра. В екстрених випадках телефонуйте 103.

  • Пройдіть обстеження та отримайте підтримку від медичних працівників

  • Пройдіть лікування

Медична допомога постраждалим особам надається за потреби на всіх рівнях надання медичної допомоги як амбулаторно, так і стаціонарно. Лікування відбувається виключно за згодою пацієнта чи його законного представника, якщо він не є кривдником.

Також в Україні працює національна гаряча лінія з попередження домашнього насильства, торгівлі людей та гендерної дискримінації: https://rozirvykolo.org/

Дії медичних працівників і підхід LIVES

Найчастіше першими, до кого звертаються постраждалі за допомогою, - це лікарі. Перша підтримка має величезне значення. Підхід LIVES нагадує про 5 основних кроків медичних працівників, які можуть врятувати життя:

  • Listen – уважно вислухати, бажано спілкуватися наодинці, не засуджувати;

  • Inquire – розпитати про всі небезпеки та страхи;

  • Validate – запевнити постраждалу, що її проблема важлива і не вона винна в агресії;

  • Enhance – ізолювати постраждалу від небезпеки;

  • Support – підтримати та надати всю необхідну інформацію про подальші дії

За матеріалами сайту МОЗ