Он-лайн конференція про грип у акушерських пацієнток 2020

Дата публікації допису: 6 лют. 2020 19:03:46

5 лютого 2020 року на базі КП «Дніпропетровський обласний перинатальний центр зі стаціонаром» ДОР за підтримки Департаменту охорони здоров'я Дніпропетровської обласної державної адміністрації відбулася он-лайн конференція з питань організації медичної допомоги вагітним, роділлям та породіллям в умовах підвищення захворюваності на гострі респіраторні інфекції та грип.

Вступне слово на початку конференції оголосила головний лікар КП «ДОПЦ зі стаціонаром» ДОР», к.м.н. Л.І. Падалко.

На конференції прозвучали доповіді викладачів кафедр ДЗ "ДМА" завідувачки кафедри акушерства, гінекології та перинатології ФПО, експерта ДОЗ ДОДА за напрямком «Акушерство і гінекологія», професора, д.м.н. Ю.О. Дубоссарської на тему: «Гострі респіраторні інфекції та грип під час вагітності. Визначення ступеня тяжкості захворювання» та доцента кафедри внутрішньої медицини № 1, експерта ДОЗ ДОДА за напрямком «Пульмонологія», к.м.н. Т.В. Кірєєвої на тему: «Фактори ризику та антибактеріальне лікування пневмоній у вагітних на фоні грипу».

Від Департаменту охорони здоров'я Дніпропетровської обласної державної адміністрації виступила головний спеціаліст ДОЗ ДОДА К.В. Каїра на тему:

«Організація акушерської допомоги в умовах підвищення захворюваності на ГРІ та грип».

Інформацію про «Організаційні питання при госпіталізації пацієнток з проявами ГРІ та грипу до КП «ДОПЦ зі стаціонаром» ДОР» надала заступник головного лікаря з медичної частини Л.Г. Захарченко.

Враховуючи актуальність тематики заходу і складну епідемічну ситуацію у Дніпропетровській області, спостерігалася рекордна кількість он-лайн підключень - 298, у тому числі трансляція конференції проведена для слухачів циклу ТУ "Вагітність та пологи високого ризику" кафедри акушерства, гінекології та перинатології ФПО у місті Кривий Ріг.

За розрахунками ВООЗ, упродовж нового епідемічного сезону в Північній півкулі циркулюватимуть 4 віруси грипу, подібні до A/Brisbane/02/2018(H1N1)pdm09, A/Kansas/14/2017(H3N2), B/Colorado/06/2017 (лінія B/Victoria/2/87), B/Phuket/3073/2013 (лінія B/Yamagata/16/88).

Всі доповідачі наголосили, що гострі респіраторні інфекції та грип можуть бути дуже небезпечними як для матері, так і для плода, а організація медичної допомоги вимагає спільних зусиль лікарів різних спеціальностей - акушерів-гінекологів, сімейних лікарів, пульмонологів, терапевтів, анестезіологів, рентгенологів для попередження перинатальної та материнської смертності. Найефективнішим методом профілактики грипу є щорічна вакцинація, яка проводиться також і під час вагітності.

Перелік документів та наказів по грипу станом на лютий 2020 р. розміщений за посиланням

Переглянути конференцію можливо за посиланням