Експертна рада 2019

Дата публікації допису: 14 бер. 2019 1:04:48

12 березня 2019 року завідувач кафедри акушерства, гінекології та перинатології ФПО ДЗ "ДМА", професор Ю.О. Дубоссарська та професор кафедри сімейної медицини, професор З.М. Дубоссарська прийняли участь у Експертній раді "Важливість скорочення безгормонального інтервалу комбінованих оральних контрацептивів" у місті Києві, яка проводилась за підтримки ГО "Асоціація акушерів-гінекологів України" та ВГО "Асоціація гінекологів-ендокринологів України".

Модераторами засідання виступили Alessandra Graziottin - професор, директор Центру гінекології та медичної сексології в H. San Raffaele Resnat, Мілан, Італія, яка спеціалізується на акушерстві і гінекології, онкології та є сертифікованим психотерапевтом в сексуальній медицині, засновницею та президентом Фонду Alessandra Graziottin для лікування та менеджменту болю у жінок, а також Тетяна Феофанівна Татарчук - професор, член-кореспондент НАМН України, завідувач відділення ендокринної гінекології, заступник директора з наукової роботи ДУ «Інститут педіатрії, акушерства і гінекології імені академіка О.М. Лук’янової НАМН України», Президент ВГО "Асоціація гінекологів-ендокринологів України".

Серед учасників Експертної ради були запрошені 13 провідних науковців акушерів-гінекологів з усіх регіонів України.

На засіданні обговорювалися питання впливу менструації на здоров'я і якість життя жінок, клініко-фармакологічні аспекти застосування різних режимів КОК, переваги КОК з коротким безгормональним інтервалом для здорових жінок та пацієнток з гінекологічними захворюваннями, зокрема аномальними матковими кровотечами, передменструальним синдромом, первинною дисменореєю.

В результаті наукової дискусії узгоджено Резолюцію Експертної ради з практичними рекомендаціями для лікарів акушерів-гінекологів щодо доцільності скорочення безгормонального інтервалу при використанні КОК, яка буде опублікована у Всеукраїнському науково-практичному журналі "Репродуктивна ендокринологія".